4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Fabia 1.4 -Mitsubishi Colt 1.3 -Opel Corsa 1.4 -Toyota Yaris 1.3

«B» the best

Το νέο Fabia «πέφτει» ανάμεσα στα best seller και τις δυνατότερες σουπερμίνι προτάσεις της αγοράς. Κάνει... b–ingo; Ιδού η απορία.

EXOYN περάσει μόλις μερικοί μήνες από τότε που ασχοληθήκαμε διεξοδικά με την κατηγορία Β. Στο τέλος του 2006 έπρεπε να λύσουμε τις «διαφορές» ανάμεσα στα 4μετρα σουπερμίνι, καθώς η προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα παραγωγική κι έφερε αρκετές σημαντικές προτάσεις αυτού του μεγέθους. Τα Grande Punto, «207» και Corsa, που ακολούθησαν το Clio (το πρώτο XXL σουπερμίνι), δημιούργησαν μια νέα τάξη πραγμάτων στην κατηγορία. Τότε, θυμίζουμε, το Corsa ήταν ο νικητής. Η ιστορία, όμως, δε σταματά εδώ. Συνεχίζεται με τη δεύτερη γενιά του Fabia. Το ότι ο προκάτοχός του ήταν ήδη ένα μεγάλο αυτοκίνητο δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. Η Skoda δεν έβγαλε το νερό από το αυλάκι και, έτσι, το Fabia, με τη σειρά του, έφτασε επίσης τα 4 μ.
Τελικά, είναι απαραίτητα σήμερα τα 4.000 χλστ. μήκος για να καλύψει ένα σουπερμίνι τις ανάγκες των αγοραστών της κατηγορίας; Το σίγουρο είναι ότι η τάση διόγκωσης είναι κυρίαρχη, σε βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις επανέρχεται το ερώτημα «to B or not to Β»; Υπάρχουν και... αντεπιχειρήματα για την αναγκαιότητα των 4 μ. Όπως το σχετικά παλαιότερης κοπής 5θυρο Colt, το οποίο κρατιέται σε πιο «μαζεμένες» διαστάσεις, ενώ η «πολυμορφικίζουσα» σιλουέτα του αφήνει υποσχέσεις στον τομέα των χώρων. Όπως, βεβαίως, και το Yaris, που είναι μικρότερο κατά 25 ολόκληρους πόντους από το εν λόγω όριο. Μάλιστα, μαζί με το Corsa συνθέτουν στην εγχώρια αγορά τον πιο σκληρό πυρήνα του ανταγωνισμού, καθώς πρόκειται για τα δύο best seller, με σημαντικά ποσοστά όχι μόνο στην κατηγορία, αλλά συνολικά στην αγορά, τα οποία καλείται φυσικά να αντιμετωπίσει και το νεοφερμένο Fabia. Όπως καταλαβαίνετε, η άφιξη του τσεχικού σουπερμίνι δημιουργεί νέες «διαφορές», που θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε πιο κάτω. Ας κάνουμε, όμως, πρώτα τις απαραίτητες συστάσεις με το άρτι αφιχθέν Fabia.

My name is Fabia
Υποδιαίρεση του Roomster. Αυτό είναι το Fabia και δεν είναι λίγα τα σημεία που το καταμαρτυρούν. Ο σχεδιασμός έχει την ίδια αφετηρία, παρά το γεγονός ότι η κατάληξη υπαγορεύεται από το διαφορετικό τύπο του αμαξώματος. Έτσι, οι γραμμές του εμπρός τμήματος είναι ήδη οικείες. Στο συνολικά ενδιαφέρον σχήμα παράταιροι δείχνουν κάπως οι τροχοί των 15 ιντσών στο αυτοκίνητο της δοκιμής (παρΆ ότι η έκδοση Sport, σύμφωνα με το Press kit της παρουσίασης, διαθέτει ζάντες 16 ιντσών), οι οποίοι άφηναν τους θόλους των φτερών άδειους, δίνοντας εντύπωση ιδιαίτερα μεγάλου ύψους από το έδαφος. Και από μέσα; Eπίσης Roomster. Το ταμπλό δε διαφέρει σχεδιαστικά, ούτε ποιοτικά και εργονομικά. Ο σχεδιασμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της φιλοσοφίας που ακολουθεί η Skoda τα τελευταία χρόνια, τα πλαστικά έχουν μαλακή υφή σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, η συναρμογή δεν έχει ατέλειες και γενικότερα τόσο το φινίρισμα όσο και η στιβαρότητα της κατασκευής ανήκει στα υψηλά κλιμάκια της κατηγορίας. Η εργονομία δεν πάσχει ούτε στις λεπτομέρειες. Αντίθετα, η σωστή θέση οδήγησης παίρνει έξτρα πόντους από την πολύ καλή πλευρική στήριξη των καθισμάτων στη Sport έκδοση, όπως στο αυτοκίνητο της δοκιμής. Και φτάνουμε αισίως στο θέμα των χώρων, που αναδεικνύεται ως κρίσιμο, αφού για την πλειονότητα των αγοραστών το Fabia και τα περισσότερα σουπερμίνι δεν είναι το δεύτερο, αλλά το πρώτο και μοναδικό όχημα.
Αν και η αναλυτική σύγκριση με τους ανταγωνιστές ακολουθεί στις επόμενες σελίδες, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι το Fabia είναι το αυτοκίνητο με την καλύτερη αναλογία χώρων για επιβάτες και αποσκευές. Για να γίνει πιο κατανοητό, προσφέρει σχεδόν κορυφαίους χώρους για τους επιβάτες, κυρίως τους πίσω, στα δύσκολα για την κατηγορία σημεία, όπως είναι τα γόνατα και το κεφάλι, χωρίς να πλήττεται το πορτ μπαγκάζ, το οποίο προσφέρει 300 διαθέσιμα λίτρα.

Από εδώ...
... ο 1.400άρης. Έχουμε ακούσει τόσο πολλά από το Roomster, που είναι σαν να τον ξέρουμε. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη επαφή είχε γίνει καιρό πριν, στο Seat Leon 1.4. Οι ονομαστικές τιμές των 86 ίππων και των 13,5 χλγμ./3.800 σ.α.λ. κυμαίνονται στο μέσο όρο, από άποψη προδιαγραφών. Ωστόσο, το βάρος δεν ακολούθησε τα άλλα 4μετρα της κατηγορίας (Corsa και Clio) και, έτσι, δεν ξεπέρασε τα 1.100 κιλά. Όλα τα παραπάνω καθώς και η ιδιοτροπία του κιβωτίου ταχυτήτων με την παράλογα μακριά 5η (34,2 χλμ./ώρα για κάθε 1.000 σ.α.λ.) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα στο δρόμο. Οι μεσαίες στροφές είναι το φόρτε του κινητήρα, ο οποίος, κυρίως λόγω της ροπής, εμφανίζει το Fabia ζωηρό τόσο μέσα στην κίνηση όσο και σε διαδρομές όπου δε χρειάζεται η 5η. Η τελευταία σχέση αποτελεί ένα μεγάλο σκαλοπάτι για τον κινητήρα. Ενώ, λοιπόν, σε όλες τις ρεπρίζ το τσεχικό αυτοκίνητο κινείται καλύτερα απΆ όσο προμηνύουν οι προδιαγραφές, με την τελευταία σχέση η απόδοση μετριάζεται. Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα λέγαμε ότι ο κινητήρας βρίσκεται σε αρμονία με το χαρακτήρα του Fabia. Είναι ελαφρώς θορυβώδης ψηλά, αλλά δεν είναι τραχύς κι ενοχλητικός, όπως κάποιοι από τους αντιπάλους με τους οποίους θα αντιπαρατεθεί παρακάτω. Και για να κλείσουμε, ο μέσος όρος για την κατανάλωση κινήθηκε στο ικανοποιητικό 8,9 λίτρα/100 χλμ.

Διαγωγή Κοσμιωτάτη
Οι συστάσεις ολοκληρώνονται με τη διαγωγή του νέου Fabia, για την οποία είναι υπεύθυνη η νέα πλατφόρμα του Group VW και θα την δούμε και στα επερχόμενα αντίστοιχα μοντέλα. Πρόκειται για μια αναθεωρημένη έκδοση της υπάρχουσας πλατφόρμας. Αυτό τουλάχιστον δείχνει όχι απλώς η όμοια αρχιτεκτονική (ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτος πίσω), αλλά κυρίως το κοινό μήκος του μεταξονίου ανάμεσα στο παλιό και νέο Fabia. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, διαφέρει και θα το χαρακτηρίζαμε πιο σύγχρονο. Η κύλιση διαθέτει κορυφαία ποιότητα στο πλαίσιο της κατηγορίας, ενώ και η άνεση κινείται επίσης σε υψηλό επίπεδο. Ο ημιάκαμπτος δηλώνει παρών σε ορισμένες εγκάρσιες ανωμαλίες, αλλά και τότε οι αντιδράσεις που περνούν στο εσωτερικό δεν είναι αιχμηρές. Η δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση είναι εμφανής και από το γεγονός ότι το αμάξωμα δεν αντιδρά πλαδαρά. Παίρνει κλίσεις (όχι έντονες), αλλά εκτελεί με αρκετή ακρίβεια τις εντολές. Μια ήπια τάση υποστροφής είναι εκείνη που θα συναντήσει συνήθως ο οδηγός που θα κινηθεί πιο σβέλτα. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να εισπράξει και αντίστοιχα μικρές δόσεις υπερστροφής, αν σηκώσει το πόδι από το γκάζι μέσα στη στροφή. Όλα, ωστόσο, εξελίσσονται με τρόπο πολύ προοδευτικό και σε ποσότητες που δε χαλάνε τη συνταγή. Σε καμπές, τώρα, και ευθείες δεν υπάρχει θέμα. Κρατά περισσότερο απΆ όσο «πάει». Σε όλα αυτά ο οδηγός έχει ένα ζωντανό τιμόνι και τον κλασικό σε αίσθηση επιλογέα του γκρουπ, που είναι εύχρηστος και ακριβής, αν και κάπως ελαφρύς. Όσο για τα φρένα, είναι ένα σχετικά αμφιλεγόμενο σημείο. Σε αίσθηση θα έλεγε κανείς ότι δεν προβληματίζουν, παρέχοντας καλό λόγο ανάμεσα στο πόσο πατάς και το πόσο φρενάρεις, αλλά, σε απόλυτη επίδοση, την απόσταση ακινητοποίησης από τα 120 χλμ./ώρα (60 μ.) θα τη χαρακτηρίζαμε μέτρια με τα σημερινά δεδομένα.

Χαρήκαμε για τη γνωριμία
Η σύνθεση των συστατικών του γκρουπ Volkswagen που έκαναν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Skoda είναι, με μία λέξη, επιτυχής. Η δεύτερη γενιά Fabia προσφέρει χώρους, ποιότητα κατασκευής, άνεση και οδική συμπεριφορά που κινούνται σε υψηλό επίπεδο για την κατηγορία. Παρά τα 86 άλογα, από πλευράς επιδόσεων, το Fabia καταφέρνει να βρίσκεται πάνω από το μέσο, ενώ, όπως επιβάλλει η παράδοση της Skoda, η τιμή είναι ελκυστική. Έχει, με άλλα λόγια, τα φόντα όχι μόνο να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του, αλλά και να ταράξει τα νερά του σύγχρονου ανταγωνισμού.

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Οι απαραίτητες συστάσεις με το νεοφερμένο της παρέας έγιναν. To ερώτημα τώρα είναι αν η παρουσία του αλλάζει τα δεδομένα στο πλαίσιο της κατηγορίας. Τα Corsa, Yaris και Colt είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τη νέα εισβολή. Και ξεκινάμε από την οδική συμπεριφορά, που άπτεται της ενεργητικής ασφάλειας. Τα όπλα τους, λοιπόν, είναι σχεδόν τα ίδια. Και μιλάμε για τα γόνατα MακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Η κατηγορία δεν επιτρέπει πιο πολύπλοκα συστήματα. Ούτε την αντιστρεπτική πίσω δε θα συναντήσει κανείς μεταξύ των τεσσάρων. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι το Corsa της δοκιμής «φορά» το επίπεδο εξοπλισμού Sport, το οποίο μεταφράζεται σε σφικτή ανάρτηση και σε ελαστικά 17 ιντσών, διαστάσεων 215/45. Με αυτό το δεδομένο, το αποδεικνύεται το πιο «στημένο» στο δρόμο, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις «μεγαρίτικες» διαδικασίες (σλάλομ και αλλαγή λωρίδας), που δε θα μπορούσαν να λείπουν. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Corsa είναι οι μικρές διαδρομές της ανάρτησης και οι μικρότερες κλίσεις μεταξύ των τεσσάρων, χωρίς παράλληλα να κουράζει. Τα τεράστια ελαστικά προσφέρουν υψηλότατα περιθώρια πρόσφυσης, ενώ το τιμόνι είναι ιδιαίτερα γρήγορο (2,4 στροφές) και χρειάζεται μια μικρή εξοικείωση για να μη στρίβεις περισσότερο απΆ όσο πρέπει. Στο σλάλομ η πρώτη κορύνα έπεσε θύμα εξαιτίας του, όταν, όμως, καταλάβεις τι γίνεται, δεν είναι δύσκολο να πετύχεις τον καλύτερο χρόνο. Tο ίδιο συμβαίνει και στην αλλαγή λωρίδας, αφού εμπνέει ασφάλεια. Η αντιστρεπτική πίσω, πάντως, θα έκανε ακόμα καλύτερα τα πράγματα και θα πρόσθετε πόντους στην αίσθηση αυτής της ασφάλειας.
Το Fabia είναι ρυθμισμένο διαφορετικά. Πιο άνετο και -αναμενόμενα- με περισσότερες κλίσεις σε σχέση με το Corsa, παραμένει, ωστόσο, ακριβές· από το τιμόνι (λιγότερο γρήγορο, αλλά καλύτερο σε πληροφορία από του Opel) έως τον τρόπο με τον οποίο η ανάρτηση ελέγχει το αμάξωμα σε κάθε περίπτωση. Στο σλάλομ και στην αλλαγή λωρίδας χάνει με -οριακά- μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου. Μάλιστα, με πλήρες φορτίο, η ανάρτηση δείχνει να επηρεάζεται λιγότερο απΆ ό,τι στο γερμανικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να ισοφαρίζει την επίδοση του Corsa. Τα Yaris και Colt διαθέτουν το πιο σταθερό πίσω μέρος. Από εκεί και πέρα, το πρώτο μοιάζει περισσότερο ισορροπημένο. Ήπια υποστροφικό και αυτό, κατά βάση με οδική συμπεριφορά που δεν έχει κάποιο σοβαρό μειονέκτημα, αλλά δεν έχει και τη φρέσκια άποψη του Fabia ή την πιο κοφτερή διάθεση του Corsa στην έκδοση Sport (να μην ξεχνιόμαστε). Αντίθετα, ο επιλογέας του είναι αυτός που παίρνει το προβάδισμα μεταξύ των τεσσάρων, όντας εύχρηστος και θετικός στις αλλαγές, ακόμα κι αν του φερθείς άγαρμπα. Στις «μεγαρικές» ασκήσεις είναι πιο πίσω, αλλά δεν απέχει σημαντικά. Εκεί όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα είναι με το Colt, το οποίο, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ταλαιπωρημένο. To πολύ δυνατό μοτέρ και η ανάρτηση που μοιάζει πιο μαλακή εμπρός κάνουν το σουπερμίνι της Mitsubishi να σπινάρει εύκολα τον εσωτερικό τροχό σε πολλές περιπτώσεις και τις υποστροφικές τάσεις να είναι εντονότερες απΆ ό,τι στα υπόλοιπα. Στο σλάλομ ένα μεγάλο μέρος της δύναμης είναι «στον αέρα» και θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κατέβει η επίδοση σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Στην αλλαγή λωρίδας ευνοείται λίγο περισσότερο, λόγω του ότι πίσω παραμένει σταθερό. Γενικότερα, τα κλειστά κομμάτια με έντονες στροφές δεν είναι το πιο δυνατό σημείο του Colt, όπως και η τεχνητή αίσθηση του τιμονιού.
Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ότι, ακόμα και φορτωμένα, όλα τα αυτοκίνητα της δοκιμής εξακολουθούν να παραμένουν ασφαλή και να μην αλλάζουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά τους εν κινήσει. Οι διαφορές στις επιδόσεις τους με φορτίο (4 επιβάτες και 80 κιλά αποσκευών) κινήθηκαν μόλις 2 δέκατα πιο ψηλά, χωρίς να δημιουργούν αίσθηση κινδύνου ή επιπλέον ανασφάλεια.
Αυτά για το πώς συμπεριφέρονται στην αλλαγή κατεύθυνσης τα τέσσερα σουπερμίνι. Μένει να δούμε και πώς σταματούν. Η καλύτερη επίδοση εδώ ανήκει στο αμιγώς γερμανικό αυτοκίνητο, καθώς οι τροχοί και η ανάρτηση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Έχουμε, λοιπόν: 55,2 μ. για το άδειο Corsa και 59,5 μ. για το φορτωμένο. Κοντά του σε απόδοση, αλλά όχι σε αίσθηση του πεντάλ, είναι το Colt, ενώ τα ικανοποιητικά σε αίσθηση φρένα των υπόλοιπων δύο είναι μάλλον μέτρια, φλερτάροντας τα 60 μ. άδεια και ξεπερνώντας τα με πλήρες φορτίο.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ -ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Όλα τα μηχανικά σύνολα που έχουν την ευθύνη για την κίνηση των τεσσάρων σουπερμίνι είναι γνωστά. Σε πρώτο επίπεδο έχουμε τους «γερμανικής» καταγωγής κινητήρες στα 1.400 κ.εκ. και τους ιαπωνικούς στα 1.300 κ.εκ. Η απόδοση, ωστόσο, είναι ανεξάρτητη. Το Colt είναι ο αρχηγός στα χαρτιά, με 95 ίππους, ακολουθεί το Corsa, με 90, και τα σχεδόν ισοδύναμα Yaris και Fabia, με 87 και 86 ίππους, αντίστοιχα. Τα πράγματα αντιστρέφονται στο άλλο σημαντικό κομμάτι της απόδοσης, τη ροπή. Ο Τσέχος είναι ο πιο ροπάτος, με 13,5 χλγμ., όταν οι Opel και Mitsubishi φτάνουν τα 12,7 χλγμ. και το Yaris τα 12,4. Mάλιστα, η μέγιστη τιμή στο Skoda είναι διαθέσιμη πιο νωρίς και κάτω από τις 4.000 σ.α.λ. Αυτά αναφέρονται στα χαρτιά και στην πράξη έχουν την εφαρμογή τους. Το Fabia στη μεσαία περιοχή στροφών δείχνει το πιο ζωντανό. Οι ρεπρίζ δείχνουν πιο κοντά στο δυνατότερο Colt, παρά στα άλλα δύο.
Εκτός, βεβαίως, από την 5η, που, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι εξαιρετικά μακριά.
Γενικότερα, πάντως, οι αποκλίσεις ανάμεσά τους σε ό,τι αφορά την απόδοση είναι μεγάλη. Το Mitsubishi είναι 1.600άρι σε αίσθηση, ενώ το Corsa 1.200άρι. Το τελευταίο έχει το πιο κοντό κιβώτιο αλλά και το μεγαλύτερο βάρος να συνοδεύουν τον κινητήρα. Θεωρητικά, θα έπρεπε να εξισορροπούνται οι δύο αντίρροπες δυνάμεις, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Τα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 14,1 δλ. και το χιλιόμετρο σε 35,4 δλ., ενώ και στις ρεπρίζ είναι το πιο αργό στο πλαίσιο της δοκιμής και παραμένει σε αυτήν τη θέση όταν οι διαδικασίες εκτελούνται με φορτίο.
Ο κινητήρας του Yaris είναι πιο ελαστικός από αυτόν του Fabia στις χαμηλές στροφές, αλλά χάνει μόλις φτάσουν και οι δύο να περιστρέφονται στο δυνατό σημείο, όπου η ροπή είναι ένα «κλικ» πάνω. Τις διαφορές καταγράφουν οι ρεπρίζ από τα 80 έως τα 110 χλμ./ώρα και από τα 120 έως τα 140 χλμ./ώρα με 4η, και στις δύο περιπτώσεις, με φορτίο ή χωρίς. Όσο για τις επιταχύνσεις από στάση, η ισοπαλία στην ιπποδύναμη δημιουργεί επίσης ισοπαλία από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα, αλλά και στα 1.000 μ. Το Colt βρίσκεται σε άλλη κλάση γενικότερα και, όσο ανεβαίνουν οι στροφές, τόσο διευρύνονται οι διαφορές, όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες. Ταυτόχρονα, όμως, ανεβαίνει και ο θόρυβος που παράγει, για να φτάσει στα 79 dΒ κοντά στο όριο των στροφών. Γενικά, είναι το πιο θορυβώδες εκ των τεσσάρων, ενώ, αντίθετα, το Yaris κατά 2 dΒ πιο ήσυχο σε φάση ταξιδιού με 140 χλμ./ώρα και 5η.
Και φτάνουμε αισίως στο πρατήριο, όπου αναλογεί ένα σοβαρό κομμάτι του κόστους χρήσης. Η ετυμηγορία της αντλίας ανέδειξε το Colt ως το πιο οικονομικό, με 8,5 λίτρα/100 χλμ. έπειτα από κοινή διαδρομή κατά την οποία τα αυτοκίνητα κινούνταν με την ίδια ταχύτητα και με παρεμφερή τρόπο οδήγησης. Πιο πάνω τα Fabia και Yaris, με 9,0 και 9,2 λίτρα/100 χλμ., αντίστοιχα, ενώ το πιο κοντό και βαρύ Corsa λογικά υπερέβη τα 10.

* Σημ.: Για να είναι οι συγκρίσεις πιο ακριβείς, όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - ΧΩΡΟΙ
Εδώ επανερχόμαστε στο κατά πόσο το μέγεθος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση των μεγάλων εσωτερικών χώρων. Με το «μέτρο» να αποτελεί το γνωστό μας ανδρείκελο, που προσομοιώνει τις διαστάσεις ενός ενηλίκου μέσου αναστήματος (1,78 μ.) και βάρους (75 κιλά), μπαίνουμε στο εσωτερικό των τεσσάρων μοντέλων της συγκριτικής δοκιμής μας, για να λύσουμε το γρίφο.
Η Skoda, ακολουθώντας την ευθεία οδό, «τέντωσε» ελαφρώς το αμάξωμα του Fabia. Ο σκόπελος του μικρού μεταξονίου ξεπεράστηκε από τους σχεδιαστές του εσωτερικού, οι οποίοι, υιοθετώντας έξυπνες και συνάμα απλές λύσεις, φρόντισαν να προσφέρουν άνετους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Εδώ δε θα βρείτε πίσω καθίσματα που σύρονται, προσφέροντας πολυμορφικές δυνατότητες, αλλά θα βρείτε αρκετό χώρο για τις αποσκευές σας, το μεγαλύτερο υπό κανονικές συνθήκες (300 λίτρα), ο οποίος, μάλιστα, συνδυάζεται με αξιόλογο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών: 19 εκ. μετρήσαμε, τιμή που κατατάσσει τον Τσέχο δεύτερο μετά το Colt (23,5 εκ.), κάτι που επιτυγχάνεται, ωστόσο, εις βάρος του χώρου αποσκευών, που είναι ο μικρότερος της δοκιμής σε κανονικές συνθήκες (220 λίτρα). Βέβαια, οι διαθέσιμοι πόντοι για τα γόνατα και τα λίτρα του χώρου αποσκευών κινούνται αντιστρόφως ανάλογα τόσο στο Colt όσο και στο Yaris, το οποίο διαθέτει την ίδια φιλοσοφία: όσο μεγαλύτερο το πορτ μπαγκάζ, τόσο τα γόνατα πλησιάζουν τις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Το Yaris, πάντως, δεδομένου του μικρότερου μήκους του, έχει συνολικά καλύτερες εσωτερικές αναλογίες. Χωρίς να είναι στενόχωρο στα γόνατα, οι αποσκευές έχουν, έτσι κι αλλιώς, στη διάθεσή τους 272 λίτρα (και φτάνουν έως τα 363), τη στιγμή που η αντίστοιχη τιμή του 4μετρου Corsa είναι μόλις 285 λίτρα, αλλά ο χώρος για τα γόνατα συγκριτικά ο πιο μικρός.
Το Fabia αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, και πιο ευρύχωρο στο πίσω κάθισμα, αν αναφερθούμε στο διαθέσιμο ύψος. Στα Yaris και Colt τα καθίσματα είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά, ενώ το Corsa κάπου ανάμεσα.
Ανακεφαλαιώνοντας, το Fabia είναι το πιο ευρύχωρο, κυρίως χάρη στο πλεονέκτημα που προκύπτει για τους πίσω επιβάτες αλλά και για τις αποσκευές, με την εικόνα του να είναι ευχάριστη και ποιοτικά κοντά σε αυτήν του γερμανικού. Το μικρότερο σε διαστάσεις Yaris κάνει την έκπληξη, ακολουθώντας πολύ κοντά στην κατάταξη, ενώ, επιπλέον, είναι το πιο χρηστικό, με αμέτρητες θήκες στο εσωτερικό του. Η εικόνα, ωστόσο, χάνει, λόγω των σκληρών πλαστικών, παρΆ ότι η ποιότητά τους δεν αμφισβητείται. Από την άλλη, το Corsa σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, όντας ποιοτικό και νεανικό. Εκτός του περιστροφικού διακόπτη των φώτων, που βρίσκεται έξω από το οπτικό πεδίο του οδηγού, δεν παρατηρούνται εργονομικά ατοπήματα, ενώ σε επίπεδο χώρων, αν και κατατάσσεται τρίτο, δε θα υποχρεώσει σε ιδιαίτερες παραχωρήσεις τους επιβάτες του. Το Colt, με μήκος μόλις 3,81 μ., αλλά μεταξόνιο 2,5 μ., δεύτερο ανάμεσα στους ανταγωνιστές, διαθέτει μεγάλο χώρο για τα πόδια, όπως και για τους ώμους, αλλά συγκριτικά το μικρότερο ύψος για τα κεφάλια, αφού, όπως προαναφέραμε, τα καθίσματα είναι ψηλά τοποθετημένα. Τα διάφανα, φωτιζόμενα πλαστικά στην κεντρική κονσόλα προσφέρουν μια νότα διαφορετικότητας, αλλά μάλλον υποβαθμίζουν την εν γένει καλή εικόνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εδώ τελειώνει μια ακόμα... υπερπαραγωγή. Τραβάμε μια γραμμή, λοιπόν, και κάνουμε τη «σούμα». To Fabia ήρθε με φρέσκια διάθεση σε όλους τους τομείς σε σχέση με το παρελθόν. Οπτικά εκσυγχρονίστηκε, οι πόντοι που πήρε στις διαστάσεις πιάνουν τόπο στο εσωτερικό και μεταφράζονται σε κορυφαία ευρυχωρία για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Η ποιότητα κατασκευής κινείται σε καλά επίπεδα, με τα μέτρα της κατηγορίας πάντα, ενώ την ίδια στιγμή ο ροπάτος κινητήρας προσφέρει επιδόσεις άνω του μέσου όρου - και όλα αυτά συμπληρώνονται ή, καλύτερα, ολοκληρώνονται με την ασφαλή και κυρίως ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Η αναβαθμισμένη συνταγή της Skoda στην κατηγορία των σουπερμίνι μοιράζεται, τελικά, την κορυφή με το Corsa. Το τελευταίο δείχνει ποιοτικότερο, διαθέτει πλούσιους εσωτερικούς χώρους και διακρίνεται στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς (στην έκδοση Sport, που δοκιμάσαμε), αλλά υστερεί στον τομέα των επιδόσεων.
Το Yaris ακολουθεί σε μικρή απόσταση. Είναι το μοντέλο που τα κάνει όλα καλά, αλλά δίχως να ξεχωρίζει σε κάποιους τομείς. Είναι το μικρότερο μεγάλο της κατηγορίας, η ποιότητα και η αντοχή του στο χρόνο δεν αμφισβητούνται, ο κινητήρας είναι περισσότερο από αξιοπρεπής στα καθήκοντά του και τα οδικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδιαίτερα ευκολοδήγητο. Είναι, με απλά λόγια, η ήρεμη δύναμη της κατηγορίας. Τέλος, το Colt (που ΔΕΝ είναι τελευταίο) βασίζεται κυρίως σε κινητήρα-επιδόσεις, που βρίσκονται σε άλλη κλάση. Οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για τους επιβάτες, όχι όμως και για τις αποσκευές, και αυτό έχει την βαρύτητά του, αν δεν πρόκειται για δεύτερο όχημα. Το εσωτερικό δείχνει σχετικά φτωχό, αλλά είναι η -ασφαλής μεν, αδιάφορη δε- οδική συμπεριφορά του που δεν το κατατάσσει ανάμεσα σε προτάσεις που προκαλούν._ 4Τ

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Δεδομένου ότι οι εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την πρότασή τους από τον ανταγωνισμό, πολλές φορές η απευθείας αντιπαράθεση κόστους κι εξοπλισμών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση, αν και δεν αποφεύγονται οι μικροδιαφορές, οι τρεις εταιρείες μοιάζουν να συμφωνούν σε αρκετά στοιχεία των βασικών εκδόσεων. Το ABS, το A/C, τα ηλεκτρικά παράθυρα αποκλειστικά εμπρός, οι ηλεκτρικές κλειδαριές, οι σιδερένιες ζάντες και οι μετωπικοί αερόσακοι είναι ο κοινός παρονομαστής των εκδόσεων Inform, Terra, Ambiente και Enjoy των Colt, Yaris, Fabia και Corsa, αντίστοιχα. Το Opel, όμως, προσφέροντας επιπλέον αερόσακους πλευρικούς και κεφαλής (6 στο σύνολο), σύστημα υποβοήθησης φρένου (Bass) και ηλεκτρικούς καθρέπτες, δικαιολογεί την ακριβότερη τιμή εκκίνησης (13.760 ευρώ), με το παραπάνω. Αν, βέβαια, θέλουμε να είμαστε ακριβείς, το Corsa της δοκιμής ήταν όχι το Enjoy, αλλά το Sport, που σημαίνει σφικτή ανάρτηση, τις έξτρα 17άρες ζάντες και φαρδιά ελαστικά 215/45, στοιχεία που επηρεάζουν θετικά τα όσα διαβάσατε παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, το Corsa ανεβαίνει στα 14.990 ευρώ. Το Υaris Terra ξεκινά λίγο πιο κάτω από τα 13.300 ευρώ, με μόνο επιπλέον στοιχείο σε όσα πιο πάνω χαρακτηρίσαμε κοινό παρονομαστή τους ηλεκτρικούς καθρέπτες, ενώ ήδη η επόμενη έκδοση (Luna), με 4 αερόσακους (συν τους πλευρικούς, δηλαδή), ανεβαίνει στα 13.990 ευρώ. Για τις απαραίτητες συγκρίσεις, το Fabia στοιχίζει ακριβώς τα ίδια χρήματα με το Yaris Luna και στις δύο κορυφαίες εκδόσεις του (Sport και Elegance), οι οποίες προσφέρουν ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς (εκτός από τους ηλεκτρικούς καθρέφτες στην έκδοση Sport). Το Colt είναι το πιο προσιτό (12.540 ευρώ), ωστόσο υπολείπεται ελαφρώς σε εξοπλισμό. Πρέπει να φτάσεις, για παράδειγμα, στα 13.850 και το τρίτο επίπεδο εξοπλισμού για ενταχθούν οι πλευρικοί αερόσακοι.
Ο ανταγωνισμός
Fiat Grande Punto 1.4
Δυναμικό, με ιταλική προσωπικότητα, το Grande Punto ξεχωρίζει στο δρόμο με τη σχεδίασή αλλά και τις διαστάσεις του. Το αντίκρισμα αυτών σε επίπεδο διαθέσιμων χώρων μεταφράζεται σε άνεση για τουλάχιστον τέσσερις επιβάτες, όχι όμως και για τις αποσκευές τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει με τη ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Ο κινητήρας του αποδίδει 95 ίππους και είναι ο δεύτερος ισχυρότερος στην κατηγορία μετά το Clio, με το Colt να παραθέτει τη δική του ισοδύναμη πρόταση, αλλά από 1,3 λίτρα. Όπως και στο Corsa, η οδική συμπεριφορά του διαμορφώνεται ανάλογα με την έκδοση, με τη Sporting να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κυβισμός 1.368 κ.εκ.
Ισχύς 95 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
Ροπή 12,9 χλγμ./4.500 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 11,4 δλ.
Τελική ταχύτητα 178 χλμ./ώρα
Βάρος 1.075 κιλά
Διαστάσεις 4.030x1.687x1.490 χλστ.

Ford Fiesta 1.4
Με ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά, το Fiesta διεκδικεί τον τίτλο του σπορτίφ μοντέλου, αλλά και το κοινό που αναλογεί σΆ αυτήν. Ευχάριστο στο δρόμο, προσφέρεται για οδηγικές αναζητήσεις, με τον κινητήρα των 80 ίππων, όμως, να μοιάζει λίγος για τις δυνατότητές του. Το εσωτερικό του μετά την ανανέωση δείχνει πιο φρέσκο, ενώ τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό προσφέρουν αίσθηση ποιότητας. Οι προσφερόμενοι για τους επιβάτες χώροι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι ανάλογοι των διαστάσεών του. Με βασική τιμή 12.780 ευρώ, είναι η οικονομικότερη πρόταση ανάμεσα στα μοντέλα του ανταγωνισμού.

Κυβισμός 1.388 κ.εκ.
Ισχύς 80 ίπποι/5.700 σ.α.λ.
Ροπή 12,6 χλγμ./3.500 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 13,2 δλ.
Τελική ταχύτητα 168 χλμ./ώρα
Βάρος 1.035 κιλά
Διαστάσεις 3.917x1.683x1.432 χλστ.

Peugeot 207 1.4
Όταν αναφερόμαστε στους Γάλλους, το μυαλό μας ασυναίσθητα πηγαίνει στο δρόμο, όπου παραδοσιακά διακρίνονται. Το «207» πατά στην παράδοση της εταιρείας και, κάνοντας αρκετά ακόμα βήματα μπροστά, παρουσιάζεται όχι μόνο πιο ραφιναρισμένο από τον προκάτοχό του, το «206», αλλά ο «αρχηγός» των σουπερμίνι στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς. Οι 90 ίπποι του κινητήρα τα βρίσκουν σκούρα με τα περισσότερα από 1.150 κιλά του 4μετρου αμαξώματος, αλλά, παρά το μήκος, οι χώροι για τους πίσω είναι μέτριοι.

Κυβισμός 1.361 κ.εκ.
Ισχύς 90 ίπποι/5.250 σ.α.λ.
Ροπή 13,5 χλγμ./3.250 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 12,7 δλ.
Τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα
Βάρος 1.155 κιλά
Διαστάσεις 4.030x1.720x1.470 χλστ.

Renault Clio 1.4
Τιμή: Comfort 14.900 ευρώ
Το Clio, με 100 ίππους, θέτει πολύ ψηλά τον πήχη στην κατηγορία του. Διαθέτει τον ισχυρότερο κινητήρα, ο οποίος συνοδεύεται από ανάλογες επιδόσεις, που το κατατάσσουν στην κορυφή της κατηγορίας. Στο δρόμο το Clio τιμά την καταγωγή του, με την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, όμως, να μην ακολουθεί. Η θέση οδήγησης δε θα βολέψει οδηγούς μέσου αναστήματος, αφού το τιμόνι δεν έχει τηλεσκοπική ρύθμιση και μένει μακριά από τα χέρια. Στο εσωτερικό η ποιότητα διαμορφώνεται ανάλογα με την έκδοση, με την πλουσιότερη να ξεχωρίζει για τα μαλακά πλαστικά της. Το Clio διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, με τη βασική να τιμάται στα 14.150 ευρώ.

Κυβισμός 1.390 κ.εκ.
Ισχύς 100 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
Ροπή 13,0 χλγμ./3.500 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 11,3 δλ.
Τελική ταχύτητα 183 χλμ./ώρα
Βάρος 1.145 κιλά
Διαστάσεις 3.986x1.707x1.493 χλστ.

VW POLO
Το Polo είναι ο εκπρόσωπος της μαμάς VW στην κατηγορία των σουπερμίνι, αλλά και η παραλλαγή του πατώματος πάνω στο οποίο χτίστηκε και το νέο Fabia. Διότι το κοινό μεταξόνιο ανάμεσα στο Polo και το ολόφρεσκο Fabia δείχνει ότι η νέα πλατφόρμα του γκρουπ, που θα υιοθετήσει και το μελλοντικό σουπερμίνι της VW, δε φτιάχτηκε «από λευκό χαρτί», αλλά πρόκειται απλώς για μια βελτιωμένη εκδοχή του υπάρχοντος. Αυτή περίπου είναι και η διαφορά που εισπράττει κανείς ως εμπειρία οδηγώντας τα δύο αυτοκίνητα. Το υπάρχον Polo έχει ήδη πολύ καλή άνεση, είναι πιο μαλακό, παίρνει συγκριτικά μεγαλύτερες κλίσεις και είναι τυπικά υποστροφικό. Δεν έχει, με άλλα λόγια, το ίδιο ραφινάρισμα, κάτι που καταγράφεται και στην ευθεία ποιότητα κύλισης, που, χωρίς να είναι κακή, δεν είναι του ίδιου επιπέδου.

Προσεχώς
Η κατηγορία των σουπερμίνι εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό. Δε θα αργήσουν να παρουσιαστούν και νέα σημαντικά μοντέλα. Το νέο Mazda 2 το είδαμε ήδη στο Σαλόνι της Γενεύης, ενώ η νέα γενιά των Ford Fiesta και Volkswagen Polo αναμένονται στην αγορά το 2008. Πάρτε μια γεύση από το άμεσο μέλλον της κατηγορίας.

Ford Fiesta
Με πορεία που ξεπερνά τα 30 χρόνια, το Fiesta αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα όλων των εποχών. Βασισμένο στο πλαίσιο και τα μηχανικά μέρη που χρησιμοποιεί και το νέο Mazda 2, η 7η γενιά του Fiesta θα ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία «kinetic design». Οι ακμές θα κυριαρχούν, ενώ στο εσωτερικό βελτιωμένη θα είναι η ποιότητα, παρά τη χρήση λιγότερο μαλακών υλικών σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο. Στη βάση της γκάμας θα βρίσκεται ένας βενζινοκινητήρας 1,3 λίτρων με 75 ίππους. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί ο νέος 1.600άρης με τους 125 ίππους, ενώ η κορυφαία έκδοση θα εφοδιάζεται με υπερτροφοδοτούμενο σύνολο 1,6 λίτρων και 170 ίππων.

Mazda 2
Το νέο σουπερμίνι της Mazda αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της Γενεύης με την ξεχωριστή του εμφάνιση, καθώς και την επιλογή των ανθρώπων της ιαπωνικής εταιρείας να συγκρατήσουν τις διαστάσεις του σαφώς κάτω από τα 4 μ. Με 3 ή 5 πόρτες, το «2» ξεφεύγει από το συντηρητικό παρελθόν του προκατόχου του και προβάλλει ένας σαφώς νεανικότερο προφίλ. Στο εσωτερικό οι σχεδιαστές επέλεξαν μοντέρνες φόρμες με σπορτίφ προσανατολισμούς, ενώ ο επιλογέας των ταχυτήτων μετακόμισε ψηλά στην κεντρική κονσόλα. Αρχικά, αναμένονται τρεις κινητήρες: δύο 1,3 λίτρων με 75 και 84 ίππους κι ένας 1,5 λίτρων με 103 ίππους.

Volkswagen Polo
Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του νέου Polo θα είναι το υψηλότατο επίπεδο ποιότητας κατασκευής. Βασισμένο στο ίδιο πάτωμα που χρησιμοποιεί και το Fabia, το νέο σουπερμίνι της γερμανικής εταιρείας θα πλησιάζει τα 4 μ., ενώ σχεδιαστικά θα αποτελεί μια εξέλιξη του υπάρχοντος μοντέλου, στοιχείο που, εκτός των άλλων, θα τονίζει και το ισχυρό εταιρικό προφίλ της εταιρείας. Κάτω από το καπό το τοπίο είναι ακόμα σχετικά θολό, αφού, εκτός από το σύνολο των 1,4 λίτρων με τους 80 ίππους, πιθανότατα θα υπάρχει και ο TSI με τους 140 ίππους ή ένας νέος TFSI με 125 ίππους.

SKODA FABIA
ΥΠΕΡ / ΧΩΡΟΙ / ΑΝΕΣΗ / ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ / ΜΑΚΡΙΑ 5η

OPEL CORSA
ΥΠΕΡ / ΦΡΕΝΑ (SPORT) / ΠΟΙΟΤΗΤΑ / ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (ΕΚΔΟΣΗ SPORT)
ΚΑΤΑ / ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ

MITSUBISHI COLT
ΥΠΕΡ / ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ / ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ / ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ / ΘΟΡΥΒΟΣ

TOYOTA YARIS
ΥΠΕΡ / ΧΩΡΟΙ / ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ / ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ
ΚΑΤΑ / ΤΙΜΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ SPORT ΣTO FABIA
- ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΠΙΣΩ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ YARIS
- ΤΟ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ ΣΤΑ COLT ΚΑΙ YARIS
- TO ΣΥΣΤΗΜΑ FLEX FIX ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΟ CORSA

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΟΙ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΣΤΟ FABIA
- H ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ CORSA
- ΟΙ ΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΣΟΛΑ ΤΟΥ COLT, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- H ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ YARIS

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
- ΤΟ FABIA ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΗ 5η ΣΧΕΣΗ
- NΑ EINAI ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ TO ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΟΥ COLT

Ό,τι γνωρίζαμε από το Roomster συναντάμε και στο Fabia. Καλά υλικά για την κατηγορία, αισθητική που έχει σφραγίδα Skoda και εργονομία χωρίς προβλήματα.

Τα καθίσματα του Fabia της δοκιμής παρέχουν πολύ καλή στήριξη, ενώ είναι και ενδιαφέροντα από αισθητική άποψη. Ανήκουν, όμως, μόνο στον εξοπλισμό της έκδοσης Sport.

¶νετο και με κάποιες κλίσεις, αλλά χωρίς να γίνεται πλαδαρό σε αντιδράσεις, το Fabia παρουσιάζει ένα πολύ ισορροπημένο οδηγικό προφίλ, στο οποίο συμμετέχουν και τα ζωηρά ως προς την αίσθηση και την πληροφόρηση του οδηγού χειριστήρια.

300 λίτρα είναι -για την κατηγορία- κορυφαία χωρητικότητα για το χώρο αποσκευών. Μπορεί άλλα μοντέλα με τη δυνατότητα του συρόμενου πίσω καθίσματος να υπερβαίνουν αυτήν την τιμή, αλλά εις βάρος των επιβατών.

Στα χαρτιά ο κινητήρας του Fabia δεν εντυπωσιάζει με την απόδοσή του (86 ίπποι και 13,5 χλγμ. ροπής), στην πράξη, όμως, κινεί αξιοπρεπώς το αμάξωμα. Αν και η 5η σχέση στο κιβώτιο δεν ήταν τόσο μακριά...

Η έκδοση Sport θεωρητικά περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών και όχι 15, όπως αυτές του αυτοκινήτου της δοκιμής.

¶φθονες είναι οι θήκες στο εσωτερικό του Yaris, με τα ντουλαπάκια στο ταμπλό αλλά και τις ποτηροθήκες στις άκρες του να ανεβάζουν κατακόρυφα το δείκτη χρηστικότητας του αυτοκινήτου.

Οpel Corsa
Το σύστημα Flex Fix διατίθεται στον επιπλέον εξοπλισμό κι εξυπηρετεί στη μεταφορά ποδηλάτων. Στην πράξη πρόκειται για μια πτυσσόμενη σχάρα που αποθηκεύεται μέσα στον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

Mitsubishi Colt
Οι οριζόντιες θήκες για μικροαντικείμενα δε συγκρατούν τα πράγματα.

Skoda Fabia
Ευπρόσδεκτο το διπλό ντουλαπάκι στην πλευρά του συνοδηγού, αλλά δεν αρκεί για την αποθήκευση μικροαντικειμένων, με το μεγαλύτερο φορτίο να επωμίζονται οι μεγάλες «τσέπες» στις πόρτες.

Ο συγκερασμός άνεσης και οδικής συμπεριφοράς έχει βρει πολύ καλή ισορροπία στη νέα γενιά Fabia. Στο δρόμο είναι ασφαλές, αλλά κι ευχάριστο, ενώ στην πίστα αποτελεσματικό.

ΣΛΑΛΟΜ
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 5,1 δλ. 5,2 δλ.
OPEL CORSA 5,0 δλ. 5,2 δλ.
MITSUBISHI COLT 5,3 δλ. 5,5 δλ.
TOYOTA YARIS 5,2 δλ. 5,4 δλ.

ΑΛΛΑΓΗ ΛΩΡΙΔΑΣ
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 3,7 δλ. 3,9 δλ.
OPEL CORSA 3,6 δλ. 3,8 δλ.
MITSUBISHI COLT 3,9 δλ. 4,0 δλ.
TOYOTA YARIS 3,9 δλ. 4,1 δλ.

ΡΕΠΡΙΖ 3η 50-80 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 6,3 δλ. 7,4 δλ.
OPEL CORSA 7,1 δλ. 8,4 δλ.
MITSUBISHI COLT 6,1 δλ. 7,1 δλ.
TOYOTA YARIS 6,1 δλ. 7,4 δλ.

ΡΕΠΡΙΖ 3η 80-110 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 6,9 δλ. 7,9 δλ.
OPEL CORSA 7,5 δλ. 9,2 δλ.
MITSUBISHI COLT 6,2 δλ. 7,3 δλ.
TOYOTA YARIS 7,3 δλ. 8,4 δλ.

ΡΕΠΡΙΖ 4η 80-110 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 10,3 δλ. 12,3 δλ.
OPEL CORSA 10 δλ. 12,1 δλ.
MITSUBISHI COLT 9,9 δλ. 11,1 δλ.
TOYOTA YARIS 9,8 δλ. 12,1 δλ.

ΡΕΠΡΙΖ 4η 120-140 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 8,4 δλ. 10,5 δλ.
OPEL CORSA 9,7 δλ. 11,9 δλ.
MITSUBISHI COLT 7,8 δλ. 9,3 δλ.
TOYOTA YARIS 9,8 δλ. 10,7 δλ.

ΡΕΠΡΙΖ 5η 120-140 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 13,9 δλ. 16,7 δλ.
OPEL CORSA 14,3 δλ. 17,4 δλ.
MITSUBISHI COLT 11,8 δλ. 13,9 δλ.
TOYOTA YARIS 12,1 δλ. 14,9 δλ.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 0-100 χλμ./ώρα
SKODA FABIA 12,4 δλ.
OPEL CORSA 14,0 δλ.
MITSUBISHI COLT 11,3 δλ.
TOYOTA YARIS 12,5 δλ.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 0-1.000 μ.
SKODA FABIA 34,4 δλ.
OPEL CORSA 35,3 δλ.
MITSUBISHI COLT 33,6 δλ.
TOYOTA YARIS 34,5 δλ.

ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ 120-0 χλμ./ώρα
ΑΔΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
SKODA FABIA 59,6 δλ. 60,5 δλ.
OPEL CORSA 55,2 δλ. 59,5 δλ.
MITSUBISHI COLT 57,6 δλ. 58,9 δλ.
TOYOTA YARIS 60,5 δλ. 63,6 δλ.

Skoda Fabia 1.4
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12.590¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.390
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 86/5.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 13,5/3.800*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας